Kirpi Balığı Karadeniz’e Yayılıyor
KIZILDENİZ’den gelerek hem balıkçıların ağlarına hem de Akdeniz’deki balık popülasyonuna zarar veren kirpi balığı, Ege ve Marmara, Karadeniz’den sonra yeni bir rotaya sahip. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, “Tehlike devam ediyor. Kısa sürede Marmara ve Karadeniz’e uyum sağlayacağını düşünüyorum. Karadeniz balıkçıları için büyük sorun.”
Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’e yerleşen, hem balıkçıların ağlarına hem de bölgedeki balık popülasyonuna zarar veren kirpi balığıyla mücadele sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, zehiri siyanürden daha etkili olan kirpi balığının kuyruk ucuna teşvik vererek avcılığını yaygınlaştırmaya çalışıyor. Kirpi balığı ise Akdeniz’e uyum sağlayarak gelişimini ve popülasyonunu hızla artırıyor. Doğal yırtıcı hayvanı bulunmadığı için popülasyonu kontrol edilemeyen kirpi balığı, Akdeniz’den sonra Ege’de de görüldü. Türk karasularını takiben Marmara’da da görülen balığın yeni rotası Karadeniz.
ÇANAKKALE BOĞAZI VE MARMARA’DA GÖRÜLDÜ
Kirpi balığı ile ilgili çalışmalar yürüten ve popülasyonu yakından inceleyen Akdeniz Su İşleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, istilacı türler arasında yer alan kirpi balığı ve aslan balığı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. . Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önlem almasına rağmen istilacı türlerin popülasyonunun arttığını vurgulayan Erkan, “Tehlike devam ediyor. İnsan kaynaklı tehlike. Biz buna Süveyş Kanalı’nı açarak başladık. Kızılay’dan Akdeniz’e birçok tür geldi.” Denizde yayılmaya devam ediyorlar.’Çanakkale Boğazı’nda bölgede gözlemlerde bulunduk. Marmara Denizi’ne de girmiş ve devam ediyor” dedi.
‘BALIKLARI ÇIKARMAKTAN ÇOK EKONOMİYE FAYDA VERMEYİ HEDEFLİYORUZ’
Aslan balığını pazara getirdiklerini ve vatandaşlardan talep gördüğünü belirten Erkan, kirpi balığının zehrinin de kullanılabileceğini söyledi. Kızıldeniz’in Akdeniz’e göre daha tuzlu olduğunu, balon balıklarının Karadeniz’de rahatlıkla yaşayabildiğini belirten Serkan Erkan, istilacı türlerin balıkçılığın önemli bir gelir kaynağı olduğu Karadeniz’e taşındığını belirterek, şunları kaydetti: ” Bodrum civarında görüldükten bir yıl sonra Ege’de de görüldü.”Ege’ye de uyum sağladı. Kısa sürede Marmara ve Karadeniz’e uyum sağlayacağını düşünüyorum. Karadeniz balıkçıları için büyük bir sorundur. Balıkları itlaf etmekten ziyade ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
2000’li yılların başında Akdeniz’de görülmeye başlayan kirpi balığı keskin dişlere ve ısırdığı her şeyi parçalayabilecek bir çene yapısına sahiptir. Kirpi balığının 7 farklı türü bulunmaktadır. Yaralandıklarında veya korktuklarında av olmaktan kaçınmak için karınlarını şişirebilir ve normal boyutlarının birkaç katına kadar genişleyebilirler. Derilerinde veya karaciğerlerinde salgıladıkları zehir hem insanlar hem de yırtıcı hayvanlar için öldürücüdür.